Paylaşın!
HR BlogMix Uygulaması
Hasan Baltalar
24 Nisan 2015 Cuma
15744 Görüntülenme
4 Yorum

İş hayatında ilgimi çeken kavramların yer aldığı kaynakları, RSS teknolojisinden faydalanarak takip etmeye çalışıyorum. Her gün beş yüzden fazla haber, blog yazısı ve tweet tarayıcıma düşüyor. Öğrenme sürecimi devam ettirme adına, her gün birkaç saatimi onları incelemeye ve değer bulduklarımı okumaya ayırıyorum.

Takip ettiğim kavramlardan biri de “İnsan Kaynakları”. “Kaynak mı? Kıymet mi? Kaymak mı?” tartışması bir yana, doğrudan insan üzerinde çalışan bu alan çok önemli. Bu alanda faaliyet gösteren ve blog yazarak bilgilerini paylaşan İK yazarlarının bazılarını da takip ediyordum. Ancak bir gün Türkiye’de blog yazan İK uzmanlarının listesi açıklanınca, ne kadar büyük kısmını da okuyamadığımı fark ettim. Açıklanan listelere göre iki yüze yakın İK blog yazarı var ve bunları tek tek bloglarına bakarak takip etmek mümkün değil. RSS ile de bunu yapmak kolay değil doğrusu.

Bu yüzden birkaç aydır, “tüm blogları tek bir kanaldan takip edebilmek” fikri kafamda dönüyordu. “En Etkili 25 İK’cı” projesinde dereceye girince, bu fikir iyice zihnimi meşgul etmeye başladı. Sonunda birkaç gün önce bir adım attım ve bu işi kotarmaya çalıştım.

İtiraf etmeliyim, önceleri amacım kişisel bir uygulama oluşturmak ve bu blogları takip edebilmek idi. Ancak en etkili İK’cılardan görülmenin yüklediği sorumlulukla, bunu kamulaştırmaya karar verdim.

Çalışma sonucunda ortaya çıkan ürünün adı “HR BlogMix”. İsmin İngilizce olmasına takılmayın, bazı mantıklı nedenleri var.

Çalışmanın Özeti

Öncelikle (sanırım ilk kez) Artemiz Güler’in yayınladığı listeyi, ele aldım. Buna Ceren Bandırma’nın her ay yayınladığı listelerdeki yeni isimleri de ekledim. En Etkili 25 İK’cıdan seçilen birkaç yeni kişi de bunlara katıldı ve sonunda 161 kişilik bir liste çıktı.

b141i001.png
HR BlogMix
b141i001.png
HR BlogMix

Bu kişilerin blogları ziyaret edildi ve RSS adresleri çıkarıldı. Kontroller sırasında 4 kişinin RSS sayfasının olmadığı, 4 kişinin sayfasının da geçersiz kodlandığı ortaya çıktı. Liste 153 kişiye indi. Ceren Bandırma bunların 80 kadarının aktif yazı yazdığını bildiriyor ama her an yazabilirler gerekçesiyle, pasif olanları liste dışında bırakmak istemedim.

Bundan sonrası, internet uygulamalarıyla yapılan cambazlıklar. Bu kadar RSS kaydını aynı anda bir sunucuya okutmak mümkün görünmüyor. Sistemin zaman aşımına uğraması ve bazı bloglara uğramaması söz konusu. Bu nedenle liste alt gruplara bölündü ve daha sonra tekrar birleştirildi. Bu çalışmaların büyük bir heyecanla yapıldığını söyleyebilirim. (Bu arada 153 İK blogunun RSS kısmındaki toplam yazı sayısının 1900’e, son bir haftada yayınlananların 60’a yakın olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çok ciddi bir bilgi kaynağı değil mi?)

Çalışma bitince, tek bir RSS adresine ulaşıldı. Tüm blogları birkaç saat arayla tarayan ve yeni yazı yakalarsa en üste ekleyen bir sayfa bu. RSS okuyucunuza bu adresi eklediğiniz takdirde, siz de yeni blog yazılarını takip edebilirsiniz.

http://feeds.feedburner.com/hrblogmix

Ben RSS’ten anlamam!

Olabilir, sizi de düşündüm. Uygulamamamız bulduğu yeni yazıları bu iş için açtığım bir Twitter hesabına ekliyor. Twitter kullanıcısı iseniz, “@HRBlogMix” hesabını takibe alarak da İK bloglarını izleyebilirsiniz.

Beraber Geliştirelim

Sizlerden, bildiğiniz İK blog yazarlarının blog adreslerini iletmenizi rica ediyorum. Böylece listeyi genişletip, faydayı arttırmaya çalışalım. Varsa kıyıda köşede kalan yazarların da yazdıklarından faydalanalım. Aşağıdaki yorumlar kısmında, başka öneri veya eleştirilerinizi de tartışabiliriz. Uygulama henüz yeni ve ne gibi aksaklıkların ortaya çıkacağını bilemiyorum. Belki bazı bloglara ulaşamayacağız. Eğer yeni yazı yayınlayıp da bu akışta göremeyenler bunu bildirirse, çözüm bulmaya çalışacağız. Şunu da unutmayalım: Sistem internet uygulamaları ile çalışıyor ve bunlar bir gün aniden sonlanabiliyor. Bu, uygulamamızın da sonu olabilir.

Sorumluluk Reddi

Son olarak, bu çalışmayla ortaya çıkan RSS kodunun, internette yer alan blog yazılarını derleyip otomatik olarak aktardığını ve yazıların içeriği ile ilgili tüm sorumluluğun yazarlarına ait olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Bu çalışmanın, etkili bir İK’cı olarak görülmeme teşekkür ve İK camiasına bir armağan olarak kabulünü rica ediyorum.

Sosyal Medyadan Yankılar

HR BlogMix, duyurulduktan hemen sonra İK severler tarafından büyük ilgi gördü. İlgilenen ve beğenilerini ifade eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Güncellemeler

Blog(ger) Sayısı Artıyor

Uygulamanın çalışmaya başlamasından sonra beğenilmesi üzerine, araştırmayı genişlettim ve Ali Cevat Ünsal gibi bazı diğer İK yazarlarının da bloglarında listelere rastladım. Bunlardan da ilâve isimler çıktı. Kişisel olarak yapılan yer alma isteklerinin yanında, kendi araştırmalarımla İK ve kariyer konusunda yazı barındıran farklı bloglar tespit ettim. Bunlardan bazıları kurumsal veya yarı–kurumsal bloglar ve birden fazla yazarı konuk ediyorlar. Bunların da uygulamaya katılması sonucunda, 17 Mayıs 2015 itibarıyle blog sayısı 248’e yükseldi.

RSS Kodunda İyileştirmeler

Başlangıçta uygulama, blogların RSS kodunda yer alan yazı başlıklarını alıyor ve onu yayınlıyordu. Çünkü RSS konusunun ayrıntıları blog yazarları tarafından fazla bilinmiyor. Bu nedenle, kodlardaki yazar etiketleri birçoğunda boş veya blog ortamından varsayılan olarak gelen “admin” kelimesi yer alıyor.

Uygulamanın duyurduğu yazıların başında yazarın isminin geçmesini gerekli gördüm. Bu, yazarların isimlerinin arama motorlarında daha fazla yer almasını sağlayacaktı. Ayrıca herkes her yazarın yazısını okumak istemeyebilirdi. Bu nedenle blog yazarlarının isimlerini bir veritabanında toplayarak uygulamaya tanıttım ve adresleriyle eşleştirerek yazı başlıkları ile yazarlarının isimlerini bir araya getirdim. Böylece yazıların yazarlarının isimleri de başlıkların yanında yer almaya başladı. Bu çalışma çok ciddi bir algoritmayı gerekli kıldığından, beynimin birkaç gün çok yoğun çalışması da bana kâr kaldı.

Başlangıçta uygulama, orijinal kaynaktaki her RSS satırını olduğu gibi aktarıyordu. Bu da çok farklı kaynaklardan gelen değişik kodları bir araya getiriyordu. Artık uygulama en son adım olarak kendi RSS kodunu çıktı olarak üretiyor ve RSS sayfasında tekdüzeliği sağlıyor.

Sistemde Duraklama!

Takipçilerine üzücü bir gelişmeyi haber vermek zorundayım. “HR BlogMix”, bir süre çalışmayacak.

Sistem, ücretsiz hizmet veren dört adet web uygulamasının üzerinde çalışıyordu. 280’e yakın blog adresi, (hızlı çalışma için) öncelikle birleştirilerek 11’e indiriliyor, daha sonra bu 11 kaynaktan alınan güncellemeler, sistemin asıl beyni olan ikinci bir uygulamada şekilleniyordu. Yazar isimlerinin tespit edilmesi, formatlanmış yeni RSS adresinin oluşması ve bu adresin başlık kısmına yazarının isminin eklenmesi, yazıların yayın tarihine göre sıralanması vb işlemler bu uygulamanın marifeti ile yapılıyordu. Her RSS kaynağının kodlaması farklılık içerdiğinden, bu zorunluydu.

Bilgilenme ve haberdar olma adına kişisel olarak takip ettiğim RSS kaynaklarımın organizasyonu için de yıllardır kullandığım “Yahoo Pipes” isimli bu servis, 30 Eylül 2015’te Yahoo tarafından kapatıldı. Şirketin CEO değişikliğinden sonra kapatılan birçok servise, o da eklendi. Yine yıllardır bazılarına üye olduğum ancak sosyal ağlardan sonra kullanımı gözden düşen “Yahoo Groups” servisinin de kapatılacağı söylentileri var.

Bu durumdan, çöken RSS takip sistemimle beraber “HR BlogMix” de nasibini aldı. Sistem artık yeni blog yazılarını takip ederek duyuramayacak.

Bu uygulamaya hizmet etmesi için açtığım “@HRBlogMix” isimli Twitter hesabını, arşiv niteliği taşımasından dolayı açık tutmayı ve fırsat buldukça, sistemi tekrar çalıştırabilecek yeni uygulamaların arayışı içine girmeyi planlıyorum. Eğer bu mümkün olursa, sistemi tekrar uygulamaya almayı çok istiyorum.

“HR BlogMix” sevenlerine, bugüne kadar olan ilgileri için teşekkür ediyor ve gelişmeleri takip etmelerini rica ediyorum.

Sistem tekrar çalışmaya başlıyor!

Tam dört yıl aradan sonra 18 Kasım 2019’da, “HR BlogMix” tekrar çalışmaya başladı. Bu zaman zarfında sürekli yeni çözümler araştırdım. Blog karışımlarını toplayıp süzecek yeni bir “Pipe” uygulaması imdadımıza yetişti. Bu işlem için yine bir dış servisten faydalanmaya muhtacız ancak, sonrasını kendi internet sitemin sunucusuna çektim. Yani dışa bağımlılık azaldı ama hâlâ var. Aslında tüm sistem de internetin açık olmasına bağlı ya, neyse. smile

Üç yüze yakın olan blogger sayısı, bu dört yıllık arada maalesef yüz civarına indi. İK ve kariyer bloggerlerinin yarıdan fazlası artık yazmıyor. Sistemin çalışmasını hızlandırabilmek için, son bir yılda yazmayanları listeden çıkardım. Yazmaya başlayanları yine ekleyeceğim.

Şimdilik HR BlogMix”in tadını çıkarmaya devam edelim. smile


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşın!
 

Yorumlar

Şerafettin Arslan
Konuk
Comment
İK Bloglarının Tek Kaynaktan Takibi
Yorum 4 (16 Mayıs 2015 13:10)
Merhaba Hasan Bey,

Envizyon Yönetim Danışmanlığı olarak, biz de bu çalışma içinde yer almak isteriz.

Saygılarımla,
Şerafettin Arslan
Figan Görkem
Konuk
Comment
İK Bloglarının Tek Kaynaktan Takibi
Yorum 3 (29 Nisan 2015 15:15)
Sayın Baltalar,

Çalışmalarınızı saygıyla takip ediyorum.
Ekrem Öztürk
Konuk
Comment
Teşekkür
Yorum 2 (27 Nisan 2015 23:13)
Hasan Bey, İK bloggerlarının yazılarının bir araya getirilmesine yönelik çalışmanızdan dolayı kutluyorum.
Bilal Peynirci
Konuk
Comment
Tebrikler
Yorum 1 (25 Nisan 2015 13:26)
Hasan Bey,

Değerli çalışmanız için öncelikle tebrik ederim, çok faydasını göreceğimizden eminim.

Ben de benzer bir çalışma içine girmiştim ve uygun bir domain araştırıyordum ancak son zamanlarda başka şeyler yüzünden bu gibi çalışmalarıma yoğunlaşamadım. Bunları sizinle paylaşmak isterim. Ben yetiştiremedim ama sizin çalışmanızda görmek çok güzel olur. Haddime değil ancak, ucundan tutabileceğim noktalar olursa yardımcı olmak isterim. Tekrardan tebrik ederim. Ellerinize fikrinize sağlık.

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.