Paylaşmak kolay!
En Etkili 25 İK Hesabı
Hasan Baltalar
3 Nisan 2015 Cuma
8861 Görüntülenme
Yorumsuz

Türkiye’de blog yazarak bilgi ve tecrübelerini gönüllü bir şekilde paylaşan İK uzmanları, çalışanları ve ilgilileri var. İnsan üzerine çalışan bu kişiler, sosyal medyada da çok ciddi varlık gösteriyorlar.

Projenin Doğuşu

“Kariyer 2.0” kitabının yazarı Cengiz Çatalkaya’nın, bir çalışan araştırma şirketi olan Officevibe’ın “Top 25 HR Influencers of 2015” isimli listesinin Türkiye için de yapılması fikrine, İK duayeni Ahmet Eryılmaz’ın proje teklif etmesi üzerine “En Etkili 25 İK Hesabı” projesi başlatıldı.

Başladığında bu projenin en çok dikkatimi çeken yönü, proje kelimesinin sadece adında yer almayıp, çalışmaların (proje tanımını belirleyen) SMART prensibine uygun olarak kurgulanması ve yönetilmesi oldu. Eryılmaz’ın liderlik ettiği projede İK blog yazarı olan 7 kişilik bir ekip oluştu. Seçim parametreleri ile puanlama metodolojisi belirlendi ve sosyal medya üzerinden koordinasyon yapıldı.

İsimlerin Seçimi

Projeye sosyal medya üzerinden 87 aday sunuldu. Projede çalışan ekip, etik davranışı seçilmeye tercih ederek kendisini aday listesinden çıkardı. Yüzlerce blog yazısı ve sosyal medya kaydı okundu ve adaylar seçim parametreleri baz alınarak, Likert Ölçeği’ne göre puanlandı. Sonuçlar, 24 Mart’ta üç İK blog yazarı tarafından eş zamanlı olarak duyuruldu.

Sürpriz

Bu projenin sonuçlarında üçüncü olarak yer almanın, benim açımdan tam bir sürpriz olduğunu yazmadan geçemeyeceğim. Bunun nedeni, kendimi hiçbir zaman doğrudan İK uzmanı olarak görmemiş olmam.

b140i001.pngEn Etkili 25 İK Şeması
b140i001.pngEn Etkili 25 İK Şeması

İnsan kaynağı konusunu, kurumsal gelişim içinde yer alan en önemli bölge olarak gördüğüm doğrudur. Tasarladığım ve yönettiğim kurumsallaşma süreçlerinde de, İK alanının özellikle aday seçimi ve işe alım kısmında (gerektiği kadar) rol aldım. Bu süreçlerdeki İK projelerinde analitik aday seçimi, performans ve ücret sistemleri gibi çalışmalar yaptık. Buralardan gelen birikimin etkisiyle de zaman zaman blogumda ve sosyal medya hesaplarımda İK hakkında yazıyorum. Ama meslek yaşamını bu işe adayıp, İK fonksiyonunun tüm yelpazesini iyi bilen İK uzmanlarından olduğumu iddia etmedim. Bu nedenle en etkili 25 İK hesabı arasında yer bulmak, beni fazlasıyla onurlandıran fahri bir ödül oldu.

Görsel Olarak Proje

Projeyi, aşağıdaki zihin haritası ile görselleştirmeye çalıştım. Haritada fare ile gezinebilir veya başlığa tıklayıp büyüterek yeni bir pencerede açabilirsiniz.

En Etkili 25 İK Hesabı Projesinin Zihin Haritası
Ortam: mind42.com
En Etkili 25 İK Hesabı Projesinin Zihin Haritası
Ortam: mind42.com

Teşekkür

Projeye beni aday gösterme lütfunda bulunan Mehmet Pozam ile çalışmalara yoğun emek sarf eden, analitik seçim ve etik davranıştan taviz vermeyen, Ahmet Eryılmaz liderliğindeki proje ekibine teşekkür ediyorum.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.