Paylaşmak kolay!
SAÜ Etkinliği
Hasan Baltalar
5 Mart 2017 Pazar
5895 Görüntülenme
Yorumsuz

1 Mart’ta, davet edildiğim Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü 21 Gün 37 Derece Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen İş’te Kariyer etkinliğine, sosyal sorumluluk kapsamında katılıp bir konuşma yaptım.

Uluslararası Ticaret Bölümü

İşletme Fakültesi’ne bağlı olan bu genç bölüm, bir yıl (isteğe bağlı) İngilizce hazırlık sınıfı ve dört yıl lisans olmak üzere toplam beş yıl eğitim veriyor.

b161i001.jpgSalondan Bir Görüntü
b161i001.jpgSalondan Bir Görüntü

Bu yıl ilk kez işyerlerine stajyer öğrenci gönderen bölüm, yer seçiminde titiz. Öğrenciler yıllık en az 5 milyon USD dış ticaret cirosuna sahip, dış ticaret departmanı bulunan ve bu departmanda koçluk yapabilecek lisans mezunu en az bir kişi istihdam eden, kendisine masa ve bilgisayar temin edebilen işyerlerinde staj yapabiliyor.

Hocaları, öğrencilerinin iyi yetişmeleri için kendilerinin de çok çalışmak zorunda olduğunu ve bölümü öğrencileriyle birlikte yönettiklerini ifade ediyor. Meselâ, ders ve sınav programları öğrencilerin görüşleri alınarak şekillendiriliyor. Her sınıfta, öğrenci mevcuduna göre bir ya da iki öğrenci asistanı var. İlk defa burada gördüğüm öğrenci asistanları, sorunların çoğunu kaynağında çözerek bölüm iş yükünün azaltılması işlevini üstleniyorlar.

b161i002.jpgKürsüde
b161i002.jpgKürsüde

Yılda ortalama yirmibeş etkinlik düzenleyen bölüm dergi çıkarıyor, uluslararası ödüller alan projeler gerçekleştiriyor.

21G37D

Etkinlikleri bölümün, beni de davet eden “21 Gün 37 Derece Öğrenci Topluluğu” düzenliyor. Patentli adını bir yumurtanın civcive dönüşmesi için gerekli olan süre ve ortam sıcaklığından alan topluluk, (literatürde sıklıkla yumurta-civciv metaforu olarak anılan) girişimciliğin öğrencilere özendirilmesini misyon olarak sahiplenmiş.1

Sunumum

Aile Şirketlerinde Kariyer” başlıklı konuşmamda öğrenci arkadaşlarıma kariyer, aile şirketleri, kurumsallaşma, Kurumsallaşma Mühendisliği ve kurumsal şirketler hakkında bir tanıtım yaptım. Kurumsal şirketlerle aile şirketlerinin özelliklerine değindim. Mezuniyetten sonra çalışma hayatına özel sektörde başlayacak olanların seçim yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla, belirli parametreler bazında her iki şirket tipi arasındaki farkları anlattım. Konuşmamın sonunda da Twitter’ın Moments özelliğini kullanarak bir akış haline getirdiğim, girişimcilikle ilgili zaman içinde yazılmış tweetlerimi aktardım.

İzlenimlerim

Yine, organizasyonu düzenleyen öğrencilerin kurdukları iletişimde kullandıkları nezaketten başlamalıyım.

b161i003.jpgFidan Sertifikası ☺
b161i003.jpgFidan Sertifikası ☺

Etkinliğe 6 ay öncesinden davet ettiler. Yolculuğumun organize edilmesinde, karşılama ve ağırlamada ellerinden geleni yaparak bir sorun yaşamamı engellemeye çalıştılar.

Öğrencilerin yanı sıra hocalarının da etkinliğe katılmaları ve salonda bulunmaları ilgimi çekti. Hepsinin güler yüz ve ikramları çok samimi idi. Konuşmamın büyük bir dikkatle izlendiğini gördüm. Sunumumun sonunda ilgili görüş ve sorular aldım.

Öğrencilerin okul sonrasına ve gelecekte bulunacakları yerleri şu anda temsil eden iş insanlarına gösterdikleri ilgi ve öğrenme isteği, beni oldukça memnun etti. Konuşma için adıma fidan dikilmesine de ayrıca sevindim. Bu benim, sonrasında dikili ağacım olan dördüncü etkinlik katılımım oldu.

Teşekkür

Etkinliği düzenleyen ve beni davet etme nezaketinde bulunan 21 Gün 37 Derece Öğrenci Topluluğu’na, öğrenme hevesiyle gelerek konuşmamı dikkatle dinleyen ve soru soran öğrencilerle onlara destek veren hocalarına, ayrıca ev sahipliği yapan Sakarya Üniversitesi yönetimine şükranlarımı sunuyorum.

Dipnot: 21 Gün 37 Derece Öğrenci Topluluğu. 21gun37derece.com

Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.