Paylaşmak kolay!
Markalar ve Takipçileri
Hasan Baltalar
19 Temmuz 2017 Çarşamba
4409 Görüntülenme
Yorumsuz

Ekonominin temel taşı üretimdir. Üretimle ortaya çıkan ürünler ve hizmet sektörünün çalışmaları,“marka” adını verdiğimiz kavram ile kimlik kazanır. Her ürün ve hizmetin bir özdeğeri vardır. Ancak marka değeri bazen özdeğeri geçer ve o kadar büyür ki, ürün veya hizmetin adı o marka ile anılmaya başlar. Örnek vermeyeceğim, çünkü hemen aklınıza birkaç tanesinin geldiğine eminim.

Firmalar ürün ve hizmetlerini marka kimlikleriyle tanıtırlar. Bu tanıtımın da birçok mecrası vardır. TV ve basılı medya gibi klasik mecralar dışında, bir de son yıllarda kullanımı çığ gibi büyüyen “Sosyal Medya” var. Sosyal medya, gelişen teknoloji ve genişleyen ağlar (özellikle İnternet) sayesinde klasik medyanın da önüne geçmeye başladı.

Elbette buna markalar kayıtsız kalamadı ve burada da yer almaya başladılar. Ünlü veya çok bilinmeyen markaların hemen hemen tamamının sosyal medya hesapları var. Markaların sosyal medyadaki tanıtım çabalarının ekonomik büyüklüğü 31 milyar USD.1

Takipçiler, sosyal medyanın herhangi bir kanalında markaları takibe alarak ilgilerini ifade ediyorlar. Hatta ilgilerini göstermenin yanı sıra markalarla iletişim kurmada da bu mecrayı seçiyorlar.

Bir Araştırma

Marketing Land, Forbes, NewsCred, Yahoo Small Business, Twitter ve Facebook kanallarının okurları/takipçileri üzerinde yapılan bir araştırmanın verilerine göre, bünyesinde sosyal medya ekibi bulunduran firmaların oranı %78.2

Pekiyi, sosyal medyada yer alma çabasının takipçilerden dönüşü nasıl oluyor? Yani, markaların takipçileri sosyal medyada onları neden takip ediyor?

b165i001.pngMarkaların S. Medyada Takip Edilme Nedenleri
b165i001.pngMarkaların S. Medyada Takip Edilme Nedenleri

Bahsettiğim araştırmaya göre, markaların sosyal medyadaki takipçilerinin takip nedenleri şunlar:

Promosyonlar ve İndirimler (%71)
Burada faydacı bir yaklaşım görmek zor değil. Şöyle ifade edelim: “Ben cebimden çıkan paraya bakarım. Seni ücretsiz veya indirimli satın alacağım ürün veya hizmetlerinden haberdar olmak için takip ediyorum. Var mı bana bir teklifin?
Yeni Ürünler ve Bilgiler (%66)
Benzeri bir amaç var burada. Hele bir ürün veya hizmetlerinden haberdar olayım. Satın almayı düşünürüm belki.
Müşteri Hizmetleri (%49)
Hatırı sayılır bir oran bu. Takipçilerin yarısı, markaların satış sonrası hizmetlerine onları takibe alarak ulaşmak istiyor.
Eğlenceli İçerik (%44)
Takipçilerin yarıya yakını, markaların düzenleyeceği sosyokültürel faaliyetlerden faydalanmak istiyor ve bunlardan haberdar olmak amacıyla da onları takip ediyor.
Geri Bildirim Sunma İsteği (%21)
Takipçilerin az bir kısmı, markaları sosyal medya üzerinden geri bildirim vermek için takip ediyor. Müşteri hizmetleri ayrı bir madde olarak yer aldığına göre burada kastedilen, karşılık beklemeden markanın gelişimine katkıda bulunmak. Bu bir tüketim kültürü meselesi ve oran da oldukça düşük.

Benim Tutumum

Önemli biri olduğumdan değil, bu alan bana ait olduğundan belirtiyorum. Şahsen hiçbir markanın sosyal medyada doğrudan takipçisi değilim. Çalışma alanımla ilgili kavramları arama yaparak takip eden bir bildirim sistemim var. Buraya marka haberleri ve firmalar hakkında yazılanlar da düşer. Bunları takip eder, bilgilenir ve bazen sosyal medya hesaplarımda paylaşırım. Benim bu kullanım şeklim, yukarıdaki maddelerin hiçbirine girmiyor. Ancak en son maddede yer olan geri bildirimi, takipçi olmaksızın yapmaya çalışırım.

Dipnotlar
  1. LePage, Evan. “All The Social Media Advertising Stats You Need To Know” (26 Kasım 2016) hootsuite.com
  2. Statistic Brain. “Social Media Marketing Statistics” (25 Ekim 2016) statisticbrain.com

Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.