Paylaşın!
EM Sohbeti Başlıyor!
Hasan Baltalar
9 Ağustos 2017 Çarşamba
4461 Görüntülenme
1 Yorum

Bildiğiniz gibi sosyal medya bir süredir hayatımıza dâhil oldu. Bireyler üzerindeki zararlı etkileri tartışıladursun, bu mecradan kendi etiği çerçevesinde faydalanmak bir kazanım olabilir.

Size, bu kazanıma katkı sağlamak amacıyla bir süredir düşündüğüm “Endüstri Mühendisliği Sohbeti” adındaki sosyal medya etkinliğinden bahsetmek istiyorum.

İlham Kaynağı

Sohbetin ilham kaynağı, 2012 yılının Nisan ayından 2016 yılının başına kadar yapılan “İK Sohbeti” etkinliği. Her Perşembe akşamı İK alanındaki çalışanlar, öğrenciler ve konuya ilgi duyan diğer kişilerin katılımıyla bir saatlik sohbet yapılırdı. İki kişinin girişimi ile başlatılan bu organizasyon, daha sonra aynı sınıfta eğitim gören üç öğrenciye devredildi. Ancak mezuniyetten sonraki meşguliyetler nedeniyle moderatörü kalmayan bu sohbet sona erdi. İz bırakan bu sohbetin, daha sonra çok arandığını yazanlar oldu.

Endüstri mühendisi veya öğrencisi arkadaşlarıma: Haftanın bir günü burada bir saatlik sohbet gerçekleştirsek, EM disiplinini konuşsak?

Hasan Baltalar (@HasanBaltalar)
5 Ağustos 2017

İK sohbetinin sona erdiği o tarihten bu yana, bu tarz bir sohbetin endüstri mühendisliği disipliniyle ilgili de yapılabileceğini düşünürdüm. Dört gün önce zemin aramak amacıyla attığım bir tivit oldukça ilgi görünce, fikrim gerçeğe doğru yol almaya başladı. Sohbetin zamanı hakkında düzenlediğim ankete katılanların yarıya yakını “Cuma” akşamını tercih etti. Haftanın son iş günü Twitter biraz tenha olur ama öğrenciler de hafta tamamlanınca rahatlıyorlar sanırım. Günü nedeniyle iş dünyasından katılımın azalmayacağını ümit ediyorum.

Etkinliğin hikâyesi böyle. Şimdi gelelim, usulle ilgili aydınlatmaya:

Twitter sohbeti nasıl yapılır?

Sohbeti izlemek isteyenlerin, Twitter’ın arama kutusuna ilgili heştegi yazıp aratmaları yeterlidir. Sohbete yazarak katılmak da, bu heştegi tivit içinde kullanmakla olur. Kullanıcılar çevrimiçi oldukları hesaptan, belirlenen sohbete özel heştegi başında “#” işaretiyle birlikte bulunduran tivitler atarlar. Heşteg, tivitin başında, sonunda veya arada bir yerde bulunabilir.

1*sT-aZOdUsJt14mihNw9jTA.jpeg
Resim: medium.com
1*sT-aZOdUsJt14mihNw9jTA.jpeg
Resim: medium.com

Önemli bir ayrıntı: Kilitli hesaplardan yazılan tivitleri yalnızca o hesaptan izin almış hesaplar görebilir. Yani, bu hesaplar sohbeti izler ama yazarlarsa kısıtlı bir şekilde katılmış olurlar.

Sohbete katılmak için herhangi bir hesabı takibe almak zorunluluğu yoktur. Sohbette yazılanlar, kilitli hesaplardan yazılanlarınki dışında herkes tarafından görülebilir, Twitter üzerinden yapılan aramalarda bulunabilir.

Endüstri mühendisliği sohbetinde, heştegimiz: “#EMSohbeti

EM Sohbeti nasıl olmalı?

Önce şunu belirteyim, bu sohbetin benim hocalık edeceğim bir derse dönüşmesini asla düşünmedim ve böyle olmasını da istemiyorum. Bu sohbet, katılmak isteyenlerin “konuyla ilgili” soru, görüş, öneri vb düşüncelerini ifade edecekleri, isteyenlerin de bunlara cevap vererek iletişim kuracakları bir araç olmalıdır.

İletişim denince, bazı kurallardan bahsetmek de kaçınılmazdır. Sohbette temiz bir dil kullanılmalı ve hiç kimse bir diğerinin görüşleriyle alay etmemelidir. Eleştiriler yapıcı olmalıdır. Endüstri mühendisliği disiplini ve o akşam için belirlenen sohbet konusunun dışına çıkılmamalı, polemik oluşturacak söylemlerden kaçınılmalıdır.

Başlıyoruz!

Bu etkinliğimizin, ilgili herkesin öğrenme sürecine katkıda bulunmasını temenni ediyor; tüm endüstri mühendisleri, öğrencileri ve iş insanlarını sohbete davet ediyorum.

Güncelleme (14 Eylül 2017)

Yarın EM Sohbeti’nin beşincisini yapıyoruz. İlk dört bölümde oldukça ilgi gören ve beğeni toplayan etkinliğimiz hakkındaki görüşleri burada bulabilirsiniz:

Güncelleme (30 Kasım 2017)

Bugüne kadar 15 kez EM Sohbeti yapıldı. Bu sohbetlerin konu listesi şöyle:

Erişim konusunda iyi rakamlar yakaladık. Yazılan tivitler binlerce kişi tarafından okundu. Yukarıda da gördüğünüz, çok memnun edici geri bildirimler yazıldı. Ancak sohbete yazanların sayısında, maalesef beklediğim katılım olmadı. Son haftalarda bu birkeç kişiye kadar düştü. Endüstri mühendisliği mezunu ve öğrencilerinin, yazma konusunda fazla cesaretli olmadığı kesin.

Sağlık durumum nedeniyle zorlukla bilgisayar başına oturduğum şu günlerde, moderasyonu devam ettirmemin bir gereği kalmadı. Sohbet en azından iyileşinceye kadar gün ve saat bağımsız, çevrimdışı yazıma açık olacak. İsteyen #EMSohbeti heştegini içeren tivitlerini herhangi bir zamanda yazabilir.

İnşallah, her şey iyi gider ve sohbeti yeniden canlı (çevrimiçi) olarak yapmaya başlarız.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşın!
 

Yorumlar

Ahmet
Konuk
Comment
5/5
Yorum 1 (13 Eylül 2017 20:29)
Çok güzel. Fırsat oldukça bir çalışan olarak katılmak istiyorum. Ancak görüntülü bir sohbet olsa, sorulan soruları moderatör olarak siz ve (varsa) konuklarınız cevaplasa, daha keyifli olurdu diye düşündüm. Selâmlar.

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.