Paylaşmak kolay!
Dil Gelişiyor!
Hasan Baltalar
15 Temmuz 2008 Salı
83312 Görüntülenme
20 Yorum

Ne yazık ki, konuştuğumuz dil gittikçe değişiyor ve bozuluyor. Buna engel olmak için gösterilen resmi çabalar yeterli sonuç vermiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte Türkçe’ye karışan ve özellikle bu teknolojilerden faydalanan gençler arasında rağbet gören kelimeler de, bu süreci hızlandırıyor. İnternet’te dolaşan anonim bir yazı, bu konu ile ilgili bir kara mizah örneği veriyor:

Yıl: 1965

“Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım ve mütehassis oldum. Nasıl bir edâ takınacağıma hüküm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendimi toparlar gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle ‘Akşam-ı şerifleriniz hayrolsun!’ dedim.”

Yıl: 1975

“Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve hislendim. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ‘İyi akşamlar!’ dedim.”

Yıl: 1985

“Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım. Nitekim ne yapacağıma hüküm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ‘Hayırlı akşamlar!’ dedim.”

Yıl: 1995

“Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve duygulandım. Fenâ hâlde kal geldi yâni. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim. Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle ‘Selâm!’ dedim.”

Yıl: 2006

“Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani ve duygu durumum kabardı. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin. ‘Hav ar yu yavrum?’”

Yıl: 2016

“Ven ay vaz si hör, ben çok yani öyle işte birden ve çok imoşınıllaştım. Off! Ay dont nov abi yaa. Ama o da bana öyle baktı, if so aşık len bu manita. ‘Hay beybi!’”

Yıl: 2026

“Onu görselimde duyumsayınca imgelemim almadı ve duyalamam tutarıklandı, ben çok yani öyle işte birden ve çok kabarık oldum. Off! Ekinsel körlük zihinsel anlığımı kapımsadı. Ama o da bana öyle baktı, bu XY bana kesin sevili. ‘Herkese mrb!’”

Güncelleme (24 Ekim 2010)

İnternet sitemin varlık nedeni ile doğrudan ilgisi olmamasına rağmen konuya dikkat çekmek için eklediğim bu yazı, sitedeki tüm yazıların içinde en çok okunanı oldu. Bir haftadır, yoğun ziyaretçi akışı var. Ziyaret istatistiklerini inceleyerek bunun nedenini sorguladım. Dil konusu artık gereği gibi tartışılmaya mı başlamıştı? Herkes konuştuğu ve yazdığı dilin önemini anlamaya mı başlamıştı?

YE2NXzVt_o.pngResim: imgbox.com
YE2NXzVt_o.pngResim: imgbox.com

Hayır! Ne yazık ki hayır.

Anlaşıldı ki özellikle Eylül-Ekim aylarında bu yazının rağbet görmesinin nedeni, dil konusunda en çok çırpınan öğretmenler. Öğrencilerine verdikleri ödevler, Google’ın teveccühü ile bu yazıyı zirveye taşıdı. Dün de, komşumuzun ilköğretime devam eden kızı bize gelerek ödev verildiğini söyledi ve konu hakkında fikir vermemizi rica etti.

Ziyaretçiler bu yazıya, arama motoru Google’a “dilin yozlaşması”, “dilin yozlaşması hakkında makale” gibi kelimeler yazarak geliyor. Geçen gün yazılan bir kelime dizisi ise çok hoşuma gitti: “dilin yozlaşması hakkında giriş gelişme sonuçlu bir kompozisyon”.

Yani öğrenci diyor ki, “Ey Google! Beni uğraştırma. Usulüne göre yazılmış hazır bir yazı ver de, onu ödev olarak sunayım.”

Yazıya eklenen yorumlar, gelenlerin faydalandıkları izlenimini veriyor. Ümit ediyorum ki bu ve başka yazılar, iletişimin en önemli unsuru olan dilin öneminin anlaşılmasına vesile olur.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumlar

Gösterilen Yorumlar: 1 - 10 (Toplam: 20) | Sonraki | Son
Anonim
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 20 (29 Şubat 2012 19:05)
Gerçekten bu güzel yazıyla bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Umarım güzel Türkçe’mizin değerini kaybetmeden önce anlarız.
Muhsin Yazıcı
Konuk
Comment
Yazı Çelişkilerle Dolu
Yorum 19 (07 Kasım 2011 15:25)
Bir dilin yozlaşması başka bir şeydir, dilin gelişip etkinleşmesi başka bir şeydir. Hele Arapça, Farsça, Fransız dilinin etkisinden çıkma uğraşı veren dilimize yeni sözcüklerin kazandırılması, zorunluluktur. Sözde yeni kazandırılan sözcüklerle dalga geçilmiş.
Derya
Konuk
Comment
Kara Mizah
Yorum 18 (18 Ağustos 2011 16:50)
Gençlere durumun vaziyetini bu şekilde anlatmak daha çok işe yarıyo en azından birileri bize tiye alıyo deyip rezilliklerinden vazgeçerler.
Tuqba
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 17 (16 Şubat 2011 17:25)
Güzel bir paylaşım ve örnekleme olmuş. Ne yazık ki dilimiz hızla değişiyor ve yozlaşıyor. Gençler dilimize sahip çıkmıyor.
Anonim
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 16 (20 Kasım 2010 21:46)
Ne yazık ki gelişmeyi biz ters yönde kullanıyoruz. Yani öğrenmemiz gerektiği gibi değil, en çok gerekmediği gibi kullandığımız pek çok şey var. Meselâ dilimizi de bu şekilde yok ettiler…!
Evrende yerini, kim olduğunu bilenler bu tuzaklara düşmüyor. Peki nasıl öğretebiliriz!?… Öğrenmeyi bilmek gerekiyor…
Muhammed
Konuk
Comment
Biraz Eksik
Yorum 15 (07 Kasım 2010 11:59)
Verdiğiniz örnek çok güzel. Biraz açıklama yapsaydınız daha da güzel olurdu.
Fatma Akyüz
Konuk
Comment
Dilin Yozlaşması
Yorum 14 (03 Kasım 2010 17:18)
Yazınız için teşekkürler. Bayağı komikmiş. Çok güldüm. ☺
Buket
Konuk
Comment
İnanamıyorum
Yorum 13 (27 Ekim 2010 17:38)
Şöyle bir bakıyorum da bu gençlerin, yani bizim halimiz çok vahim. Ben lise 3 öğrencisiyim ve arkadaşlarıma neler olduğunu anlayamıyorum. Sanki başka dilden konuşuyorlar, onları anlayamıyorum. Onlar beni tuhaf görüyor ama asıl kendilerinin ne hale geldiğini göremiyorlar. Aslında kendimden utanıyorum, çünkü geçen seneye kadar ben de onlardandım. Ama şimdi nerde yaşadığımı ve kim olduğumu biliyorum ve sizin gibi bilinçli insanların hâlâ bu dünyada var olmasından dolayı mutluyum.
Anonim
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 12 (02 Ekim 2010 15:36)
Yazana teşekkürler.
Anonim
Konuk
Comment
Gerçekten Çok Doğru
Yorum 11 (30 Aralık 2009 13:51)
Öncelikle, günümüzde bu tür yanlışları görebilmiş insanları görmek gerçekten çok gurur verici ve ayrıca yazıda görmekle kalınmamış, okura olaya müdahale isteği uyandırılmıştır. Tek kelimeyle harika bir yazı.
Gösterilen Yorumlar: 1 - 10 (Toplam: 20) | Sonraki | Son

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.